NATURLIGA NÄRBILDER.

Konstfoto med naturmotiv som grund. http://www.fotografer.n.nu/ylva-sjogren

Inspirerande vitt!

Vit blomma.

Vit blomma.När jag nu bestämt mig för att göra en djupdykning i ämnet färg så är det egendomligt nog den vita ” färgen” jag först kommer att tänka på. Den väcker många associationer och har en så tydlig symbolik och ett flertal benämningar. Vintervitt, gräddvitt, blåvitt, snövitt, kritvitt, smutsvitt.  Två vita färger kan vara svåra att kombinera. Den ena nyansen går åt det kalla och den andra åt det varma. Det kan bli ett problem när man tex målar om och vill kombinera vita väggar med andra vita toner i rummet. Symboliskt så används färgen i uttryck som” en vit vecka” ”en vit jul” ” bruden bar vitt” och ” vit flagg”. Det vita står ofta för renhet och oskuld men för somliga kunde den betyda skillnaden mellan liv eller död.  Vid rättegångar i det forna Israel innebar det frikännande om man gav den anklagade en vit sten. Men fick personen en svart sten betydde det ofta en dödsdom.

I naturen används vitt som kamouflage och varningssignal men kan även vara ett hot mot livhanken om man syns för väl. Mitt eget förhållande till vitt består bland annat i att jag älskar skiftningarna i i bladen på vita blommor. Det kan skimra i de ljuvligaste toner men vita blommor är tyvärr knepiga att fota. Står de i skuggan så tenderar de att se gråaktiga eller blå ut och är de solbelysta så blir det lätt utfrätta högdagrar. Men likväl dras jag oemotståndligt till dem med kameran. Just de där färgskiftningarna som finns i vitt ställde till det för mig en gång. Jag jobbade som förskollärare och vickade på en förskola. Där fick jag i uppdrag att klippa snöflingor med barnen. Jag och ungarna tog oss an uppgiften med entusiasm och de frågade mig om de fick klippa flingorna i olika färger. ” Självklart” tyckte jag, just med tanke på alla vackra färgreflexer man kan spåra i dem. Vi satte upp dem på fönstren och det blev en kavalkad i kulörer. Det var vackert och alla var nöjda, trodde jag. Flera år senare träffade jag den förskollärare som gett mig uppdraget med barnen. Hon hade varit djupt upprörd över vad jag gjort. ”Vi hade bestämt att snöflingor är vita! ” sa hon.” Och så får jag se halva rummet fyllt av olika färger på flingor!” Det var något hon aldrig hade glömt.

Ja, så kan man ju se på färg eller vitt eller vad det vita nu är.  Till exempel en blandning av ljus av alla möjliga färger.

Inlagt 2013-09-13 13:15 | Läst 3596 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver